Författaren

Jag har en bakgrund som polis och politiker i Halland. I mina böcker har jag tagit inspiration från en del spännande händelser och intressanta personligheter som jag stött på genom åren.  Jag bor granne med den brusande Högvadsån i Sumpafallen. Där får jag och paddan ro från den yttre mediavärlden ihop med Forsärla, Drillsnäppa, Safsan, lax och öringar och ibland en utter.

Om mig som författare

2015 gav jag ut min första bok, en deckarroman som heter Skyddsvakten. Det är den första av tre böcker i min deckartriologi från Halland. Den första boken har sålts i över 700 exemplar. Den andra boken heter Lodjurets hämnd och gavs ut i november 2016.

Trilogin fullbordades med boken Smältdegeln i Svartrå. Böckerna kan läsas var för sig men händelsekedjan får sin förklaring i den tredje boken. Polisrollen Göran Larsson är med i alla böckerna.

Min fjärde bok Berguvens Dotter släpptes 12/11 2020 med boklansering i Älvsered.

Bild

Bokrea efter pandemin

Nu kan ni köpa mina böcker för 50 kr/st, 200 kr för hela serien.

Böckerna kan ni dels köpa på plats under mordgåtan Spionen i Gällared, men även genom att beställa av mig genom att kontakta mig via mail (boarp114@gmail.com) eller genom att swisha till 070 638 61 31.

Böckerna finns även som ljudböcker på Storytel och Bookbeat.

Mina två första böcker blev mordgåtor, kanske blir Smältdegeln det här näst?

Min 4:e bok – Berguvens Dotter

Boken heter Berguvens Dotter och handlar om en tjej som växer upp i Älvsered och vad som händer henne från tonåren och en bit mot 25. Lite #MeToo Varning.

Berguvens Dotter av Ingemar Johansson

Förord

Detta är min fjärde bok som handlingen har förlagd till de mindre orterna i Ätradalen.

Men handlingen har ingen knytning till de tidigare böckerna förutom polisen Göran Larsson och hans kollega Folke Johansson i Ullared. Som vanligt är problemen internationella. Polen och de baltiska länderna påverkar handlingen i hög grad. I boken Berguvens dotter får ni följa en flicka i övre tonåren från Älvsered.

Ortens karaktärsfågel är Berguven som är vår största Uggla. Den präglar byn med sina läten Ho-oo, i utemiljön nattetid. I flykt är vingspannet över 1.5 meter och genom dess kraft påverkas vi människor. Förr trodde folk att fågeln kunde vara ett s.k. ”järtecken” som förutspådde framtiden. Flickan i boken heter Annelie och är inne i en brytningstid. Påverkas hon av fågelns agerande? Den som läser får veta. En del av bokens karaktärer kan kanske kännas igen. Dem som jag har med avsikt skildrat är vidtalade om vissa likheter. I övrigt är alla karaktärer skapade av mig.

Boken kan som vanligt beställas i kontaktformuläret på startsidan, kostnaden är 50 kr.

Nu har min tredje bok släppts – Smältdegeln i Svartrå

Skicka en beställning till mig via formuläret på startsidan. Pris per bok: 50 kr, för hela min trilogi: 150kr. Jag levererar böckerna i Falkenbergs kommun när du swishat eller betalt på annat sätt!

Bild

Skyddsvakten har släppts som ljudbok

I lördags, den 24/8, släpptes boken Skyddsvakten ljudbok

Uppläsare är Pontus Pagler, han den mystiske svensken i Bron som spelade sig själv och sin tvilling, härlig röst.

Boken hamnar nu på Storytel, BookBeat och Nextory. Det är bara att prenumerera på något av bolagen.

/Ingemar

Bild

Skyddsvakten

Min debutbok skulle bli en roman. Men kan en polis skriva en roman? Nja, men det är för lätt att samla fakta i gråzonen mellan det normala och asociala som lätt övergår i kriminalitet.

Det är en lättläst bok som går direkt på händelserna. Boken handlar om Gunnar och Elisabeth som båda föddes den 24 augusti 1972 i skilda världar och i olika delar av Sverige. De möts exakt 25 år senare och blir förälskade. Romantiskt vad? Men i sina respektive bagage har de en del som kanske stör eller enar paret? Klarar man upp det?

Följder av balkankriget spelar en avgörande roll.

Bild

Lodjurets hämnd

Boken Biodlaren var färdigskriven men jag var inte nöjd. Vad saknas?

Jo, en aktiv kvinna som härjar mitt bland kriminella och spioner. Jag träffade som polis en kortväxt tjej som var en tystlåten, blek, ovårdad tjuv som stal överallt. Hon var en beräknande person som värderade riskerna i den miljö hon vistades i. Sen slog hon till utan att någon märkte det. Hon stal också titeln på boken Biodlaren. Nu blev den istället döpt efter kvinnans morfar som under kriget mellan Finland och Sovjet kallades Lodjuret. Det hade sina orsaker.

Jag döpte kvinnan till My och polisen Göran Larsson ger sig den på att hon skall återvända från ett lodjur till ett bättre liv som människa. Ja du, det är inte alltid så lätt?

A whiter shade of pale (Procol Harum) Lyssna på denna låten, tex på Spotify.

En ljusare skugga av blekhet

Läs dikten på sidan 207.

Bild

Smältdegeln i Svartrå

Här får ni förklaringar till ouppklarade mord i de första två böckerna. Ni kommer också att få veta vilka som är mördarna. Det vet polisen Göran Larsson också. Men han har ingen lust eller möjlighet att slutföra det han vet. Göran har fått distans till livet och rättvisan.

Om någon läsare tycker att jag plagierat konflikten och agentmorden i England så är det inte riktigt sant. Boken var skriven innan attackerna i Salisbury. Det är snarare verkligheten som tjuvläst min bok.

Varför avgörs detta i Svartrå? Jo, denna lilla socken i Halland har en förhistoria som innehåller mystik kombinerat med en underskön och omväxlande natur. Området blir en fin spelplats för detta drama.

En halländsk deckartriologi

Hela triologin finns nu att köpa. En perfekt present – lättläst spänning.

Priser
Smältdegeln i Svartrå: 50 kr.
Lodjurets hämnd: 50 kr.
Skyddsvakten: 50 kr.
Berguvens Dotter: 50 kr.

Alla 4 böckerna: 200 kronor.

Via Swish gör du beställningen på tfn 070-63 86 131. Uppge namn och adress. För kunder utanför Falkenberg och Varberg tillkommer porto.

Omdömen
Från HN – 11 dec 2016 av Jill Wegerup
Hämnd i lodjurets namn ger spännande läsning i vinter.

FALKENBERG. Dubbelt så tjock och mer än dubbelt så spännande. Så beskriver Ingemar Johansson sin andra bok, Lodjurets hämnd, som släppts lagom till jul.

För två år sedan gjorde politikern, föreningspersonligheten och före detta polisen Ingemar Johanssons debut som författare och hans Skyddsvakten togs emot väl. Precis som nu kom boken lagom till jul men att det blev så båda gångerna är en slump, säger Ingemar Johansson.

Populär uppföljare
När Falkenbergsposten träffar Ingemar Johansson står han på julmarknaden i Okome och säljer sina böcker. Skyddsvakten sålde slut så Ingemar lät trycka en andra upplaga och av den finns några exemplar kvar. Det är dock nya Lodjurets hämnd som de flesta är intresserade av.

– Många har väntat på en uppföljare så jag är glad över att den är här. Egentligen var boken färdigskriven redan för ett och ett halvt år sedan och titeln var då Biodlaren. Det saknades något i dramat då så jag förde in en yngre kriminell kvinna i handlingen. Sedan tog hon över helt och hon blev bokens huvudperson. Handlingen ändrades en hel del, och till och med titeln blev ny, berättar Ingemar Johansson.

Mycket självupplevt
Författaren Johansson säger att det ofta är så när han skriver att karaktären tar sig in i hans huvud och ”bestämmer” vad som händer. Något som han tycker är en rolig del av skrivandet och som gör att han känner mycket för personerna i sina böcker.

– Mycket av handlingarna i mina böcker är självupplevt under mina år som polis men sedan bygger jag på en del för att öka spänningen.

Lodjurets hämnd menar Ingemar Johansson är mer spännande än Skyddsvakten. Under sina år som polis upplevde han att för en del handlar brottet bara om juridik, brott och straff. Själv var han alltid mycket intresserad av personen bakom brottet och han sökte svaret på varför. Något han tycker märks i hans böcker.

Skrivandet tar tid
Tankar kring en tredje och fjärde bok finns redan men det är dock ingen deckare utan något helt annat. Vad avslöjar han inte än.

– Jag trivs med att skriva och sedan upptill så har jag politiken. Numera är jag inte ordförande i volleybollklubben utan den tiden har lagts i boken. Att skriva tar sin tid och sedan bearbetas ju alltid materialet i flera omgångar.

Ingemar Johansson beskriver hur han först själv återkommer till sitt material när det fått ligga och mogna ett tag. Sedan har han både en skuggläsare som ger feedback på innehållet och så en person som korrekturläser. Dessutom finns tre döttrar som ser till att pappa gör ”rätt”.

– Det är viktigt att få höra vad andra tycker och upplever när de läser och så utifrån det kan jag göra förbättringar.

Titeln Lodjurets hämnd skvallrar om den unga huvudpersonens egenskaper och hur hon klättrar som ett lodjur och har samma lite mystiska och respektingivande egenskaper. Som upplagt för spännande läsning.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.

Donald Sjöberg – Polisinspektör Falkenberg
Recension Lodjuret Hämnd:
När jag fick boken i min hand tänkte jag: ”det ska bli intressant att se vad min f.d. kollega kan bidra med i deckarvärlden.” …. och det kunde han.

Efter att ha gått igenom listan över de personer som förekommer började en spännande resa. Jag blev dock lite fundersam hur Du skulle få ihop det spionage i öst till händelser i Ullared med omnejd.

Jag läser mycket deckare och har några favoritförfattare. När jag läste Din bok fick jag göra paus för att verkligen förvissa mig om att det var Du som skrivit den. Jag tycker att boken är i klass med alster av våra bästa deckarförfattare.

Boken blev en bladvändare. Det var svårt att lägga den ifrån sig. Viss igenkänning uppstod bland de fingerade namnen och till en viss biodlare.

Resan med My fram till upplösningen är magisk. Mycket spännande och välskriven.

Väntar på Din nästa bok.

Lennart Pettersson Svalöv
Nu har jag läst dina böcker och är helt nöjd. Det märks att du har en kunskap med dig från polisen som är oerhört värdefull. Den ger en insikt om hur det kan fungera i kriminella kretsar, som vi andra aldrig kan få insikt om. Jag ser fram emot fler böcker av dig.

Jag är inte främmande för att Lodjurets hämnd skulle kunna bli en film. Den har flera olika intriger och samtidigt vävs de samman med varandra. Deckare i TV har ju också ofta många intriger, så jag tror att den ligger rätt i tiden.

Bo Kristensson
Jag fick din nya bok Lodjurets hämnd av hustrun i julklapp Nu har jag läst ut den (har legat i influensa, så fanns tid att läsa också) TOPPENBRA bok!! Din förra Skyddsvakten var väldigt bra också men denna överträffar. Jag har alltid varit intresserad av kalla kriget och det spionage som Öst höll på med och som sedan utvecklades till andra former som du så träffsäkert beskriver i boken. Huvudpersonen My beskriver du väldigt bra! Kommer att rekommendera boken till alla som är intresserade av efterkrigstidens skeenden. Du använder mycket lokala orter i boken vilket gör att man som läsare och uppväxt på landsbygden i Falkenbergs kommun, känner sej som en del av den!

Nu ser jag fram emot din nästa bok, Ingemar! Du har en författarådra i dej!

Jan-Åke Jacobsson, Kraftverksägare Vessigebro
Det blev nära nog sträckläsning. Men slitna ögon behövde ett par raster. Mycket bra fångat från den Karelska tragedin till skipad rättvisa utför Ängaberget i det mellanhalländska ljuvliga rummet. Dessutom en bild av lokalpolisens respekt för människan bakom handlingar styrda av ärvda orättvisor som genom ”förbättringssamtal” skapar förtroende bortom juridikens kylighet.

Uno Andersson, tandläkare Ullared
”Jag har i natt läst boken Skyddsvakten. Det gick inte att stoppa läsningen förrän sista sidan var klar. Den innehåller allt vad en berättelse bör innehålla. Mystik sex och religion plus lite till. Jag undrar. Är det verkligheten som skildras så har vi mycket att vara bekymrade över. Är det fiktion så är verkligheten troligen än värre. Ingemar Du har verkligen spunnit en historia som både fängslar och berör. Jag tror storyn håller för ett filmmanus som kan bli en riktigt bra thriller. De bilder jag fick kändes som om jag såg en film. Bra ihopakommet som dialekten skulle uttalat det. Hälsningar Uno”

Eva-Karin Torhem Arnell, verksamhetsutvecklare Hyssna
”Tusen och åter tusen tack för spännande underhållning. Boken var lite annorlunda skriven, utan att vara till nackdel och ”storyn” var fantastisk. Hälsningar Eva-Karin”

Bo Kristensson, säljare, Falkenberg
”Som du vet läste jag din bok Skyddsvakten; den var mycket intressant och lättläst! Förstår att du fångat både verklighet från ditt tidigare yrke som polis samt lite ”hittepå” Hur som helst mycket bra skrivet och lätt att komma in i handlingen. Lycka till med nästa bok, jag kommer att läsa den när den finns tillgänglig. Mvh Bo Kristensson”

Claes Åkerberg, IT-verktygsmakare, Boberg
”Överraskad! Ja verkligen. När jag fick boken i min hand tänkte jag att ja, den får jag väl läsa. Hade inga större förväntningar. Inledningen lite trevande och konstig. Men sen, jösses vad jag blev överraskad. Kul, fantasirik, spännande och intressant. Ja jag blev riktigt överraskad. Jag gillade den skarpt.”

Anita Svensson, massör, Ullared
”Om du får den här boken i din hand, vill jag rekommendera att se till att du har en helledig helg, samt en skön fåtölj att sitta i, för det är stor risk för sträckläsning. Boken är lättläst, spännande och precis lagom tjock. Kul med alla lokala platser i boken som lockar fantasin att göra bilder i sitt inre. Själv satt jag som klistrad vid boken, från första till sista sidan. Anita Svensson, Anitas Massage & Hälsa i Ullared”

Trevlig läsning önskar
Ingemar Johansson, Falkenberg